Forest GIIPUJA – 26. JazzTimeRijeka

Fotogalerija 26. JazzTimeRijeka, 26. JazzTimeRijeka festival

Damjan Grbac, kontrabasist iz Kastva s diplomom Tršćanske jazz akademije, glazbenik je kakvih uvijek kronično nedostaje u svakom društvu. On je istraživač, inovator i beskompromisni umjetnik koji ne poznaje granice u interpretaciji istarske i primorske tradicionalne glazbe, inače zaštićene od UNESCO-a.
Nakon dva snimljena nosača zvuka “GIIPUJA” i “Gerbaz GIIPUJA” za diskografske kuće Aquarius i Menart postavilo se pitanje “a što je sljedeće?”, Grbac nas opet iznenađuje novim projektom pod nazivom “Forest GIIPUJA”.
I opet sa starom ekipom vrhunskih glazbenika polazi u avanturu, put u glazbeno međuzemlje Istre i Primorja gdje, kažu legende, caruju strašna bića i vilenjaci.Prikaži više

Šuma, prava stoljetna šuma u Parku prirode “Učka” bila je pozornica i studio u kojem su, Damjan Grbac kontrabas, Tonči Grabušić bubnjevi, Andreas Marinello saksofoni i Marko First violina i sopile, priredili koncert za vilenjake, šumske stvorove, strašna bića i ponekog začuđenog planinara, i sve to audio i video snimili. Prekrasni kadrovi prirode i zvuk akustičnih instrumenata u šumskom ambijentu praznik su za uši i oči slušatelja.
Virtuozne solo dionice i teme isprepliću se ambijentalnom glazbom koja se stopila s prirodnim okruženjem. “Zapravo tu glazbu smo vratili tamo gdje joj je i mjesto,” kaže nam Grbac. “Ambijent i zvuk strahovito je inspirativno djelovao na nas tako da smo skladbe već snimljene na prošlim nosačima, kao i nekoliko novih, odsvirali na posve nov način.” Ovakav projekt, prvi je u Hrvatskoj i bit će dostupan na tržištu po prvi puta na USB sticku. A tko zna što će nam ovi umjetnici još prirediti, možda promociju u šumi…?
Vjerujemo da će netko u Hrvatskoj prepoznati ovakakv projekt kao idealan za promociju hrvatske glazbe izvan naših granica.
Prepoznavši kvalitetu, projekt su sponzorski podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Kastav, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Park prirode Učka, Hrvatsko društvo skladatelja, G.I.S. d.o.o.

Damjan Grbac – kontrabas, Marko First – sopele, violina, okarina, Andreas Marinello – sax sopran, sax tenor, Tonči Grabušić – bubnjevi / udaraljke

or

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *