Diskografija

Gerbaz giipuja

GERBAZ VAS VODI U MEĐUZEMLJE ISTRE I PRIMORJA

damjans-gerbaz_giipuja-digipack-v2-01Nakon zanimljivog i od kritike hvaljenog albuma „GIIPUJA“ kojim se je progresivni hrvatsko riječki jazz glazbenik s diplomom tršćanske jazz akademije uspješno predstavio široj publici, Damjan Grbac sada se etablira na hrvatskoj jazz sceni novim nosačem zvuka GERBAZ GIIPUJA kao još sigurniji i zreliji autor te aranžer i vođa kvarteta. Fuzija jazza i istarske ljestvice platforma je za veliku slobodu interpretacije i neiscrpni motiv svih četiriju glazbenika koji su sudjelovali na projektu, a visoke glazbene domete prepoznala je i diskografska kuća MENART koja je objavila CD.

Nosač zvuka GERBAZ GIIPUJA donosi pet autorskih skladbi inspiriranih tradicionalnim napjevima te jednu tradicionalnu kompoziciju. „Sve su izvedbe snažne i duboke te poneke zazivaju odmak od slušanja slijedeće, ali zato su se između određenih brojeva smjestila četiri kratka intermezza kao mali deserti između glavnih jela,“ ističe Damjan Grbac te dodaje:“ Što god očekivali od ovog CD-a, iznanađenja neće nedostajati jer GERBAZOM putujemo u glazbeno međuzemlje Istre i Primorja gdje, kažu legende, caruju strašna bića i vilenjaci“.

„Nikada nije dovoljno ponavljati da je tradicionalna glazba Istre i Primorja, tj. istarska ljestvica, zaštićena od UNESCO-a, možda nešto najoriginalnije i najbolje što baštinim“, mišljenja je Damjan Grbac, umjetnik koji je upravo u tome pronašao nepresušnu inspiraciju za avanturističko putovanje na koje je poveo svoj kvartet kao i sve svoje slušatelje.

„Nadam se kako će osebujna glazba s ovag CD-a, poput prethodne, zaživjeti kroz nastupe u Hrvatskoj, ali i pronaći mjesto na inozemnim festivalima promovirajući Hrvatsku kulturu“, kaže Grbac.

Bitno je reći da su se na drugom projektu Damjana Grbca promjenila i dva člana sastava. Njemačkog saksofonistu Klausa Gesinga zamjenio je talijanski Andreas Marinello, a istarskoga muzikologa Daria Marušića zamjenio je sjajni zagrebački multiinstrumentalist Marko First koji osim sopila i mnogih drugih egzotičnih puhaćih instrumenata svira i violinu. Uz Damjana Grbca na kontrabasu i prepoznatljivog i provjerenog bubnjara Tončija Grabušića sastav je dobio čvršći zvuk i novu dimeziju interpretacije. Damjan Grbac je po drugi puta uspješno okupio šaroliko društvo različitih senzibiliteta, od kojih je jedan član opet stranac, što se pokazalo dobitnom kombinacijom.

Prepoznavši kvalitetu, projekt su sponzorski podržali: Ministarstvo kulture Rebublike Hrvatske, Turistička zajednica Grada Kastva, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Općina Viškovo, Studio G.I.S. d.o.o., Autotrans d.o.o., Matica hrvatska Kastav, Grad Kastav.


LeKAP quartet – Kvarnerska rapsodija

KVARNERSKA-RAPSODIJA-coverNakon albuma prvijenca ‘Love me or leave me’, Lekap Quartet ponovo ujedinjuje stvaralačke snage i snima album pod nazivom ‘Kvarnerska rapsodija’, u potpunosti posvećen ljepotama kvarnerskoga kraja. Pjesme odabrane za ovaj album dio su hrvatske glazbene baštine, od tradicijskih do skladbi nastalih između 60-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća, kada je zabilježen intenzivan razvoj turizma Kvarnera. Pečat turističkoj ponudi regije dale su upravo skladbe koje su obilježile legendarne plesnjake po hotelskim terasama i do danas se nerijetko izvode. Jedna od njih je i “Serenada Opatiji”, koja je postala svojevrsnom himnom Opatije i to upravo u izvedbi najpoznatijeg izvođača tog vremena, Ive Robića.

Maleni uvid u album ‘Kvarnerska rapsodija’ doživite kroz singl „Riječko veče“ kojeg možete poslušati na sljedećem linku: klik

Zanimljivi aranžmani Joa Kaplowitza daju poznatim i onim pomalo zaboravljenim skladbama novu, svježu energiju, dok vokalni gosti Mario Lipovšek – Battifiaca i Dražen Turina – Šajeta svojim glasovima daju prepoznatljivi primorski pečat. Posljednja, naslovna skladba na albumu, svojevrsna je glazbena improvizacija uz prepoznatljivi glas jednog od najvećih hrvatskih glumaca Božidara Smiljanića, koji izgovara tekst poeme mladog primorskog pjesnika Riccarda Staraja.

Davor Doležal autor je likovnog i grafičkog oblikovanja albuma ‘Kvarnerska rapsodija’.

Lekap Quartet čine:
Lela Kaplowitz – vokal
Joe Kaplowitz – klavir
Damjan Grbac – kontrabas
Tonči Grabušić – bubnjevi

Gosti:
Mario Lipovšek – Battifiaca
Dražen Turina – Šajeta
Božidar Smiljanić
Branko Sterpin

Popis pjesama:
1. PROŠEĆI SE Z MANUM PO KVARNERU (R. Grubišić-M.Bobuš-J.Kaplowitz)
2. JEDNA NOĆ U KOSTRENI (M.Kinel-J.Kaplowitz)
3. VALCER O KOSTRENI (M.Kinel-J.Kaplowitz)
4. RIJEČKO VEČE (I.Robić-S.Jakuševac-J.Kaplowitz)
5. PJESMA RIJECI (Lj. Kuntarić-V.Vukmirović-J.Kaplowitz)
6. SERENADA OPATIJI (Z.Krkljuš-L.Kaplowitz)
7. LOVRAN GRADIĆ MALI (D.Jeličić-J.Kaplowitz)
8. VRBNIČE NAD MOREM (Tradicijska-J.Kaplowitz)
9. NAJLJEPŠI KRAJ (C.Zrelc-M.Kinel-J.Kaplowitz)
10. SERENADA KVARNERU (C.Zrelc-A.Beslin-J.Kaplowitz)

11. KVARNERSKA RAPSODIJA (J.Kaplowitz, T.Grabušić, D.Grbac-R.Staraj)

Prošećite se Kvarnerom s Lekap Quartetom i upoznajte čari primorskoga kraja!

Lekap Quartet možete pratiti na njihovoj službenoj Facebook stranici.

Izdanje je ostvareno uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Turističke zajednice Kvarnera I Hrvatske glazbene unije, podružnica Rijeka.


„GIIPUJA“, glazba istre i promorja u jazz aranžmanima Damjana Grbca

Damjans - GiipujaU izdanju Aquarius recordsa mladi progresivni glazbenik s diplomom tršćanske jazz akademije riječki kontrabasist i bas gitarist Damjan Grbac snimio je svoj prvi nosač zvuka zanimljivog naziva „GIIPUJA“.

Skladbe nastale povezivanjem istarske i primorske etno glazbe s jazzom autora i aranžera Damjana Grbca već su prilikom izvođenja u Italiji na tršćanskoj jazz akademiji „Giuseppe Tartini“ izazvale oduševljenje profesora i rezultirale ponudom za snimanje CD-a u njihovoj izdavačkoj kući. Budući da je ovdje riječ o hrvatskoj baštini, podsjetimo samo da je istarsku ljestvicu UNESCO zaštitio kao nematerijalnu baštinu, za mladog jazzera bilo je logično da taj glazbeni materijal svjetlo dana prvo ugleda u Hrvatskoj.

„Takav projekt je vrlo rijedak, mada ima mnogo poklonika u svijetu. Moja namjera je slušateljima dočarati način na koji promišljam tradicionalnu istarsku i primorsku glazbu u spoju i kombinaciji s jazzom. Iznimno sam zadovoljan s rezultatom i s interakcijom koju smo ostvarili snimajući materijal. Različitost doživljaja ove glazbe svakog od suradnika rezultirala je velikom slobodom interpretacije i jedinstvenim iskustvom muziciranja. Nadam se da ćemo imati prilike to izvesti i uživo, štoviše svi glazbenici koji su sudjelovali u projektu to priželjkuju. Ovakav projekt mogao bi dostojno predstaviti hrvatsku kulturu na globalnom planu, naročito u trenutku kada se Hrvatska vraća Europskoj obitelji i kulturi gdje joj je i mjesto“, ističe Damjan Grbac suradnik mnogih hrvatskih i inozemnih glazbenika i sastava, član američko-hrvatskog jazz sastava LeKap Quartet i odnedavno novi umjetnički direktor međunarodnog festivala „Jazz Time 2012“, Rijeka.

Na novom CD-u nalazi se osam skladbi koje na jedinstven način donose fuziju jazza i istarske i primorske etno glazbe. To su: „Cindra Rules“, „Cviće moje4“, „New dvojnice“, „Lipo jadri novi brod po moru“, „Hitala je Mare pešćaci va more“, „Nemantinjada“, „Noć“ i „Mess“.

Uz Damjana Grbca na konrabasu, skladbe su na GIIPUJI svirali i poznati istarski muzikolog Dario Marušić (sopele, dvojnice, cindra i vokal), priznati hrvatski bubnjar Tonči Grabušić (bubnjevi i udaraljke) te gost, međunarodno poznati i priznati saksofonist Klaus Gesing iz Njemačke. Projekt „Distance“ u kojem je taj njemački saksofonist sudjelovao 2008. godine bio je nominiran za svjetsku nagradu „Grammy“ u kategoriji najbolji jazz vokalni album za 2009. godinu.

Svojim albumom prvijencem Damjan Grbac dao je iznimno značajan doprinos njegovanju i očuvanju hrvatske glazbene baštine i pokazao kako se hrvatska etno glazba uvijek i iznova može interpretirati i kombinirati s različitim glazbenim stilovima.

Više o novom nosaču zvuka „GIIPUJA“ Damjana Grbca može doznati na njegovoj internet stranici www.damjangrbac.com
Projekt su sponzorski podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Kastav, TZ Grada Kastva, Grad Rijeka, Grad Krk, Općina Viškovo, Primorsko-goranska županija, hotel Kukuriku, Agrolaguna i G.I.S. glazbena produkcija.

Tehnički rider za album GIIPUJA.


Love Me or Leave Me – LeKAP quartet

LeKAP coverLove Me or Leave Me naziv je jazz CD-a kojeg je LeKAP quartet izdao 2010.g. za Dancing Bear.

LeKAP quartet je hrvatsko-američki jazz kvartet koji djeluje od 2007. godine. Njeguje ljubav prema tradicionalnoj jazz glazbi. Sa svježim i modernim aranžmanima Joea Kaplowitza, u izvedbi osebujnog vokala Lele Kaplowitz, izvedbe LeKAP quarteta postaju unikatne i neponovljive. Uz mlade prste Damjana Grbca i iskusne palice Tončija Grabušića, koji ove godine slavi 30 godina glazbenog rada, LeKAP quartet zasluženo nazivaju najboljim vokalnim kvartetom u Hrvatskoj!